True
sdafdf
Hcalory lämmittimen mittauksia
Runsaasti häkää ilmassa.

Hcalory lämmitin kokemuksia. 

Otimme pikaiselle testille yleisesti suomessakin myytävän  valmistetun "salkkumallisen" lämmittimen. Halusimme tietää, miten laite palaa ja polttaa ja pelaa. Itse laitteen teknisiin yksityiskohtiiin emme perehtyneet vaan tässä halusimme testata laitteen paloarvot. 

Testi suoritettiin varmuuden vuoksi ulkotiloissa, + 7 asteen lämpötilassa lastauslaiturilla, varmistuen että laitteen käyttöolosuhteet vastaavat jossain määrin tilannett jossa lämmitin lämmittää viileää ilmaa. Samalla varmistuimme että huoneiston mahdolliset häkäarvot eivät vääristä tuloksia. 


Tyyppikilven mukaan tehoa tälle laitteelle ilmoitetaan 5-8Kw, joka kertoo joko huimasta tuotekehityksestä, tai arvojen pyöristelystä, koska samaan teholuokkaan ei pääse  alkuperäinen Eberspächer lämmitin, josta laite on kopioitu. Eberspächer Airtronic D4 tuottaa 4Kw jatkuvan tehon. 


Laitoimme lämmittimen käyntiin ja saimme kuvan mukaisia mittaustuloksia. Mittalaitteena käytettiin TESTO 300 saksalaisvalmisteista savukaasuanalysaattoria, joka on kalibroitu ja käytetään päivittäin tuotannossa. 

Ensimmäisenä huomio kiinnittyi pakokaasun lämpötilaan, joka oli yli 400 astetta metrin putken päästä mitattuna. Pakoputki itsessään alkoi ottamaan jo hieman värivirhettä Tämä kertoo laitteen erittäin huonosta hyötysuhteesta, koska pakokaasun lämpötilat ovat näin korkealla tasolla. Kun pakokaasu lämpötilat on tätä luokkaa, tulee huolehtia mahdollisen pakoputken asiallisesta laadusta ja asennuksesta. 


Seuraavana mennään palotapahtuman arvoihin. Laitteen CO2, eli hiilidioksidiarvo on  on noin 14% tasolla,  kun optimipalamisessa vastaavissa laitteissa arvo pyörii 7,5-9,5% paikkeilla. Tämä viittaa epäpuhtaaseen palamiseen, kuten myös häkäarvo, joka on tässä tapauksessa äärimmäisen korkea 2511ppm. Normaali oikein toimiva lämmitin palaa yleensä niin puhtaasti, että häkäarvo on yleensä muutamia PPM:iä. Verrokkina, yli 30ppm olevat häkäarvot laukaisevat esimerkiksi häkähälyttimen. 

Näin runsaasti häkää tuottavan lämmittimen kanssa tuleekin olla erittäin tarkkana, etenkin jos sitä käytetään itsenäisenä lämmittimenä niin, että sen pakokaasut johdetaan kokonaan tai osittain lämmitettävään tilaan.  Pienessä tilassa, veneessä, matkailuauton etuteltassa, autotallisssa, tai matkailuautossa nousee häkäarvo nopeasti kriittiselle rajalle jo pienestäkin. Pakokaasuvuodosta. Tämän tyyppisiä salkkumalleja kun yleensä käytetään juuri  tilapäiseen lämmön tarpeeseen tämän tyyppisissä paikoissa. 

Lieviä muutoksia sydämen ja hermoston toiminnassa voi ilmetä jo 50 ppm:n (58 mg/m3) häkäpitoisuudessa. Häkäpitoisuus 200 ppm (230 mg/m3) aiheuttaa noin tunnin altistuksen jälkeen voimakasta päänsärkyä ja 500 ppm:n (580 mg/m3) pitoisuus noin 20 minuutin kuluttua. Pitoisuus 1 000 - 10 000 ppm (1 160 - 11 600 mg/m3) aiheuttaa päänsärkyä, huimausta, hengästyneisyyttä ja pahoinvointia noin 10 minuutin jälkeen ja kuoleman, jos altistuminen jatkuu 10 - 45 minuuttia pitoisuudesta riippuen.

Häkä on siitä harmillinen havaittava, että se on hajuton ja mauton ja lämmittimen palamisesta tai toiminnasta ei omin aistinvaraisin toiminnoin voi häkää havaita. Siksi lämmittimien käytössä tulee olla tarkkana.  

Lopuksi laitamme verrokkina 4,5kW wallas Spartan lämmittimen vastaavat arvot.  Pakokaasujen lämpötila on maltillinen 140 astetta, CO2 8,51 ja CO arvo 6ppm, joka alittaa sallitun huonetilassa olevan häkäpitoisuuden määrän. Vaikka kaikki pakokaasut johtuisivat huoneilmaan ei häkäpitoisuus nousisi kriittiseksi.  Samansuuntaiset arvot saadaan myös Alkuperäisestä Eberspächerin lämmittimestä, josta ylläoleva laite on kopioitu. Molemmat edellä mainitut on tarkoitettu aina kumminkin kiinteää asennukseen ja kaikki pakokaasut johdetaan aina ulos

Loppukaneettina  haluamme kiinnittää huomion siihen, että lämmittimien asennuksessa on aina syytä kiinnittää huomiota siihen, että sen pakokaasut johdetaan oikeaoppisesti pois tai jos lämmitintä käytetään niin, että pakokaasut johdetaan samaan tilaan, on riski häkämyrkytykselle aina olemassa, jos lämmitin tuottaa runsaasti häkää. Tässä tapauksessa häkäarvo oli poikkeuksellisen suuri verrattuna yhtään mihinkään vastaavaan laitteeseen. 

Hcalory lämmittimen mittauksia
Oy Esco Ab, Mika Vanhala 6 marraskuuta, 2023
Kirjaudu sisään jättääksesi kommentin
sdafdf
Balmar Latauksenohjaimet moottorilatureille
Tehokasta latausta kaikille moottoreille

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.