True


Oy Esco Ab 10 vuotta
Äkkiä tämäkin aika hurahti.

HUOM Uuutiskirjeemme linkki ohjasi tarjoussivun sijasta tänne historiikki sivulle Tässä linkki 10V juhlatarjouksiin

Oy Esco Ab: yrityksenä täyttää tänä vuonna 2024 10 vuotta. On aika katsoa taustapeileihin, miten ensimmäinen vuosikymmen meni.

10 vuotta ei ole ihan koko totuus, koska homma alkoi hieman aikaisemmin, jo vuonna 2011, kun yrittäjä Mika lähti pois Vestekin leivistä, jossa oli tehnyt lämmitinasennuksia ja huoltoja jo useamman vuoden ajan. Ajanlaskun mukaan voisi olla jo kolmetoista vuotta, mutta Osakeyhtiö täyttää nyt kymmenen vuotta ja sitä juhlimme. 

Pian työpaikan vaihdon jälkeen soi puhelin ja SF-Lämmittimen Kari Järvi kysyi, että voisinko alkaa huoltamaan heidän lämmittimiään pääkaupunkiseudulla.  Uusi toimenkuva John Nurminen marinella ei ollut ristiriidassa sille, että voisin hieman huoltaa päivätyön ohella lämmittimiä autotallissa ja kenties joskus asennellakin sellaisia.  Kaikki lähti etenemään hiljalleen. Silloin tällöin tuli lämmittimiä huoltoon ja joskus joku asennuskin. Rahaa ei firmalla ollut juurikaan, joten asiakkaalle lähti lasku ensin lämmittimestä, että sain tilattua sen tukusta, ja asennuksesta lähti lasku keikan jälkeen. 

Keväällä 2012 avattiin ensimmäinen verkkokauppa VirtueMart pohjalla. Siellä oli  parisen sataa tuotetta pääasiassa lämmittimiä ja niiden varaosia. Verkkokauppa oli lämmitin.fi Tämä Ä merkki domainissa aiheutti meille paljon päänvaivaa kaikessa, josta johtuen varasimme samalla domainin heater.fi kun ajatuksena oli myydä lämmittimiä myös skandinaviaan. Hyvin nopeasti oltiin tilanteessa, jossa puhelin soi Turun suunnalta uudelleen ja Wallas marinilta kysyttiin kysyi, että haluaisinko huoltaa Wallas lämmittimiä. Tätä jouduin miettimään hetken, että pystynkö hanskaamaan kaikki, koska en halunnut liikaa töitä itselleni. Päätin kumminkin ottaa nämä työn alle. 

Tästä innostuneena ajattelin, että meidän palveluita tarvitaan muuallakin ja soitin Kahalle pyytääkseni  myös Webasto lämmitinedustusta meille. Olinhan vuosia tehnyt myös Webastohuoltoja. Siellä myyntipäällikkö nosti tien pystyyn sillä kertaa ja seuraava puhelu olikin Wihurille, josta Eberspächer edustus nasahti pöytään kuin manulle illallinen. Tämä yksi torppaus aiheutti sen, että vuosiin emme myyneet Webastoa lainkaan ja Eberspächer nousi saksalaisten ykköseksi ja on sinne jäänytkin. 

Yritystoiminta oli ensimmäiset vuodet suhteellisen pientä ja etenkin pienet lapset, ja perheen sisäinen vakava sairastuminen ja vaativa työ John Nurminen marinella sekä sata soittokeikkaa vuodessa veivät veronsa. Lämmitinhomma kumminkin eteni rauhallista tahtia eteenpäin ja maine kiiri pidemmälle, että jossain Espoolaisessa autotallissa huolletaan venelämmittimiä. Töitä tehtiin vaimon kauneushoitolan nimissä ja firman konttori sijaitsi autotallissa jossa haisi dieselin katku. Yhden oven takana oli sensijaan vaimon hoitola ruusuntuoksuineen. Autotallin nurkassa oli myös parit PA-Kamat ja läjä soittimia bänditoihuja varten. Ahdasta oli. 

Ja tässä vaiheessa tuli yksi merkittävä asia mukaan. Aloimme päivätyössä tekemään kollegani Nicon kanssa erilaisia lyhyitä somevideoita, jotka saivat - siis siihen aikaan merkittävää huomiota. Kaikki piti tehdä yhdellä otolla ja kaikki saman tien jakoon nettiin. Tästä muodostui somen yleistyessä sitten myös meidän tavaramerkki somessa. Nopeat live somevideot. 

Videoita jo ennen somevaikuttajia

Nicon kanssa kuvailimme paljon videoita jo John Nurmisen aikaan. Tässä menossa EMU 1 moottorinvalvontayksikön kuvaukset Wilma veneellä. Olutta meni laatikollinen ja loppuvideot alkoikin naurattamaan jo aika paljon.  Alla video 10 vuoden takaa John nurminen marinen nimissä . 

Kuvia talteen

Saman tien aloin keräämään kuvia asennuksista, jakamaan niitä somessa ja pistämään niistä tietoa verkkosivuillemme. Aikaisemmat toimijat pitivät kaiken omana tietonaan, mutta minun näkemys oli toinen. Kaikki jakoon, että tiedetään miten homma tehdään oikein

Keikalla maaliskuussa

Muistan tämän keikan hyvin. Oli maaliskuun alku 2013 ja kamat veneelle piti vetää ahkiolla, kun lunta oli niin paljon. Vene oli Degerö 35. Ulkona oli pakkasta ja kylmä oli. Asiakas näppäsi kuvan. Tukassa on vielä värikin päässä. 

Kasvua hiljalleen

Liikevaihto kasvoi hiljalleen, ensin vähän, sitten enemmän ja 2013 myin  noin 75 000 eurolla lämmittimiä ihan vasemmalla kädellä oman toimen ohella. Sen kun jakaa vuodelle, ei se vielä hirveitä, ole, mutta osaaminen yritystoimintaan kehittyi ja varasto kasvoi hiljalleen autotallissa. Päivittäinen raha tuli päivätyöstä ja loput humppakeikoista, joten firman tilit saivat olla ihan rauhassa ja kaikki ylijäävä laitettiin yritystoiminnan kehittämiseen, niin kuin vielä tänäkin päivänä. Näihin samoihin aikoihin tavarantoimittajariveihin tuli lisäksi myös Maritim ja Sunwind, jotka ovat Wihurin, Safiren ja Wallaksen kanssa meidän pitkäaikaisemmat yhteistyökumppanit. Erittäin suuri arvostus näille, jotka alkoivat sivutoimisen yrittäjän kanssa tekemään kauppaa. Niin monta ovea lyötiin nenän edessä kiinnikin, että enää en jaksa edes laskea. 

Aina illalla, aina kylmä aina väsynyt

Kun keikat tehtiin päivätyön ohessa, se tarkoitti aina sitä, että töitä tehtiin yötä myöten. Yleensä pimeässä ja kuten tässäkin lokakuisessa keikassa muistan, että oli todella kylmä. Lämmitin tuli asennettua Anyteciin paikalleen. 

Osakeyhtiö Oy Esco Ab syntyy

Tammikuussa 2014 oli aika alkaa miettimään, että pitäisikö lämmitinhommalle perustaa oma toiminimi. Lämmittimiä meni jo enemmän kuin itse pääbusiness, eli vaimon jalkahoitola. Oli pakko perustaa osakeyhtiö. Itsellänihän oli jo toiminimi ohjalmamyyntiä varten, mutta sen alvivapaus taiteilijatoiminnasta ei sopinut materiaalikauppaan.  Sitten alkoi karmea miettiminen, mikä se voisi olla. Olin päättänyt, että firman nimessä pitää olla vanhahtavasti Oy ja Ab ja mielellään lyhyt. Firman nimen keksiminen ei ollut helppoa ja kaiken lisäksi sille piti löytyä myös domain.  Loppujenlopuksi työkaverini merikapteeni I. Silen sanoi, että laita Oy Esco Ab. Pojan nimi kun on Esko, niin siinä on jo jo pojalle firma valmis. Ja ESCO oli Estonian Shipping Company, jonka kaikki muistaa kyllä.  Tässä vaiheessa pitää muistaa, että se nyt oli lähinnä työnimi ja jotain piti keksiä samalla rekisteröitiin aputoiminimi pohjolan lämmitin, mitä ei ole koskaan missään käytetty. Samalla verkkokauppa oli päivittynyt uuteen Magento versioon ja olin siirtänyt kaiken liikenteen www.heater.fi alle. Pieni huvittava sivujuonne oli, että Teimme yhtäaikaa päivätyöpaikallemmekin verkkokauppaa ja omani tuli hieman sivutyönä siinä. 2014 otin myös käyttöön Pupesoft toiminnanohjausjärjestelmän, joka integroitiin verkkokauppaan. Muistan vielä, että tuotteita oli järjestelmässä 480 kun ajoin  ne sinne sisään. En ikinä osannut ajatella millainen sekasotuku tästä Oy Esco Ab ja heater.fi domain ristiriidasta myöhemmin tulee, koska liiketoiminta oli pientä sivutoimista puuhastelua.  

Kari Järvi ja lämmittimet

Kuvassa Safiren perustaja Kari Järvi 2014 kevätmessuilla esittelemässä Safire lämmittimiä ja minä toki mukana myymässä niitä viikonloppuna. Läppäri pankkikorttikone ja työpöytä tyylille uskollisena ihan ulkoreunassa niin että asiakkaat seisoon kätyväällä. Näin ei tarvi maksaa turhista neliöistä. Loppuvuodesta Kari Järvi myö osuutensa Kari rouvalille Safiresta. 

Huoltovaunu tuli taloon

Vaikka autona olikin arkikäytössä tilava Volkkarin Caddy, työkalujen siirtely edes takaisin rassasi tosi paljon. Sain jostain päähäni, että huoltovaunu olisi tosi hyvä. Joten sellaisen tilasin oikopäätä Eurowagonilta. Annoin mitat: minun pitää mahtua seisomaan, (korkeus 190 sisältä)  autossa ei saa olla lisäpeilejä (leveys 185)  ja kolme ja puoli metriä pitkä. Tämä onkin ollut tuiki tarpeellinen kampe kaikki nämä vuodet ja ahkerassa käytössä

Talli täynnä 

Grilliä akkua lämmitintä ja kaikenlaista. Pieni autotalli oli räjähdyspisteeseen saakka täynnä tavaraa, mutta niin sitä vaan sieltä lähti myös ulos. Illalla oli välillä jonoa kun porukka juoksi hakemassa tavaraa. Välillä vaimo kävi kesken hoidon leikkaamassa pakoputkea asiakkaalle ja taas  mentiin. Aamulla käärin hulluna paketteja ja heitin ne työpaikan rullakkoon Nurmisella ja illalla taas renkaat uloven asennuskeikalle. 



Tilat olivat kovin vaatimattomat mutta kyllä niissä pärjäsi. 2013 vuodesta eteenpäin olimme myyneet myös Planar lämmittimiä, nykyinen Autoterm. Kuvassa näkyykin lavallinen Safirea ja pino Planareita ja pieni kolo missä korjataan Wallaksen liettä. Tästä Planarista tulikin myöhemmin meille todella iso ja merkittävä tuoteryhmä. 

Ja soitto soi samaan aikaan

Päivät meni päivätöissä, viikkoillat lämmittimien kanssa ja loppuaika soittokeikoilla. Tässä ollaan soittelemassa rannikkotykistökiltan juhlissa. Soittohommat muodostui bändikeikoista, haitarikeikoista ja toimitin esimerkiksi kaikki ohjelman monta vuotta kongressihotelli Gustavelundiin. Ilman näitä soittokeikkoja, ei firman perustamiseen olisi ollut rahaa. 

Isoja päätöksiä 2015

2015 vuoteen mennessä oltiin tultu pisteeseen, että ei kertakaikkiaan enää jaksa pysty ja kykene. Jotain on pakko tiputtaa pois. Ennen kesälomia annettu lomautusvaroitus John Nurminen marinelta, kannusti asiaa ja aloin järjestelemään hommiani niin, että syksyllä voin jäädä kokopäivätoimiseksi yrittäjäksi. Irtisanouduin Päivätöistä 1.9. ja sanoin, että voin olla kaksi kuukautta töissä, että saan saateltua varmasti omat hommani loppuun. Olin saanut sovittua pienen kulman kaverin firmasta veistokone.fi toimitiloista Espoon Vitikasta toisesta kerroksesta ja aloin suunnittelemaan sinne muuttoa. Tein saman tien radikaaleja päätöksiä. Tilasin uudet tietokoneet, huusin yhden kodintekniikkaliikkeen kaluston huutokaupasta itselleni (urapanelihyllyt)  ja hieman muovilaatikoita ja muuta sälää. 1.10 maanantaina menin uuteen toimitilaan ja aloin järjestämään kamaa. Jo samana päivänä tuli ensimmäinen huoltolämmitin huollettavaksi. 

Helpottuneena 2015

Muistan tämän kuvan oikein hyvin. Olin juuri lopettanut jommat John Nurminen Marinella ja olimme viettämässä "ukkojen kanssa" mökkiviikonloppua. Porukka koostui valtaosin muista kanssayrittäjistä ja niiden kanssa höpöteltiin tulevasta. 

Ensimmäinen päivä kokopäiväyrittäjänä

Tästä kaikki lähti pikkuhiljaa etenemään. Samat huutokaupasta ostetut tiskit on tänäkin päivänä vielä monen muuton jälkeen käytössä. Tämä oli suymbioosi monta vuotta. Kaksi yksinyrittäjää hääräsi samoissa nurkissa. 

Safire ja Wallas rinta rinnan

Päivästä nolla asti olemme olleet kotimaisten lämmittimien sanansaattaja ja kuten tässäkin kuvassa. Päivätyön jätettyäni saman tien meille tuli Furuno, B&G, Simrad ja Defa edustukset. 

Kauppa marraskuussa 2015


METS 2015

Enkä jäänyt tuleen makaamaan. Heti muutaman viikon jälkeen olin jo hollannissa METS messuilla etsimässä uutuuksia ja uusia tai vanhoja päämiehiä. Saman tien sainkin mukaan sieltä Philippin, ja Scout antennan, joiden kanssa olemme tehneet yhteistyötä näihin päiviin. Philippi oli jo VESTEK aikainen edustus, joten meidän historia onkin aika pitkä 

Täyttä höyryä eteenpäin

En joutanut sen kummempia miettimään syksyllä 2015. Aloin vain painamaan. Välillä oli aika iso tyhjyyden tunne kun olit todellakin yksin sen vision kanssa mitä tehdä ja pieni pelko perseessä mitä tästä tulee. Palkka tuli käytännössä humppakeikoista, karaokejuonnoista ja DJ-keikoista koko seuraavan vuoden ja päivät meni sitten askarrellessa konttorilla. Palkkaa en nostanut vielä vuoteen. Tein aluksi käytännössä viisi vuotta palkatta töitä tämän firman kehittämmiseen ja nyt oli aika kokeilla siipiä. 

Tässä vaiheessa oli isona apuna samassa toimitilassa olleen Veistokoneen Mika Järvisen lisäksi Kari Rouvali, joka oli tullut vuotta aikaisemmin Safiren omistajaksi. Hänen kanssaan juonimme business suunnitelmia. Kävimme METS messuilla, Dusseldorfissa ja ravasimme kaikki paskamessut mitä maa päällään kantaa. Tämä on yksi kantava voima millä olemme saaneet raivattua tilaa. Olemme jaksaneet kulkea kentällä ja meidät aletaan pikkuhiljaa tuntemaan joka puolella. Tuo messujen ravaaminen etenkin alkuaikoina ei ollut kovinkaan hohdokasta puuhaa. 

Tässä vaiheessa matkustelu oli kahden tähden hotelleita, puolitettuja pizzoja ja pussikaljaa hotellihuoneessa. Vuoron perään katsoimme kummalla on pitoa pankkikortilla että miten päästään aina hetki eteenpäin. Samoin jaoimme kurjuutta keskenämme laskutusten kanssa. Jos minulla oli tiukkaa Kari antoi maksuaikaa, jos Karilla tiukkaa, maksoin etukäteen jos oli rahaa. 

Mielettömän ison avun on antanut alusta alkaen Appiukko Jouko, joka jäi sopivasti  yrittäjäksi alettuanei eläkkeelle HKL ratapuolelta. Hän on jeesannut huolloissa. Hakenut kamaa sieltä täältä, pystytellyt hyllyjä, pakkaillut käärinut ja tehnyt vaikka mitä koko tämän kymmenen vuotta. Hänen avullaan tämä nykyinenkin kauppa laitettiin pystyyn. 

Matkalla Dussledorfiin 2016

Messut ja verkottuminen on ollut aina päivän sana kaikessa. Tässä olemme matkalla ensimmäistä kertaa Dussledorfin venenäyttelyyn. Työn alla Safiren 2015 hinnasto, joka perinteisesti lyötiin vuosia lukkoon menolennolla Dusseliin. 

Ensimmäiset venemessut 2016

En sen kummempia alkanut miettimään tätäkään. Varasin vaan venemessuilta osaston ja sinne piti mennä. Olin tehnyt sen vuosia ennenkin, ensin työnantajille nyt itselle. Tilasin alumiiniprofiileja WS-Expolta kuten ennenkin ja räväytin osaston pystyyn. Sen muistan, että kun ensimmäisen kerran avasin konetta ensimmäisenä perjantaina, tajusin vasta, että ei helvetti. Ostaako meiltä kukana yhtään mitään. Täysin uusi firma, täysin uudet jutut ja muuta. 

Huoli oli täysin turhaa. Kauppa alkoi käymään saman tien kuin siimaa. Minut tunnettiin. Ei ketään kiinnostanut firma, vaan se tuttu mies. Kauppaa käytiin vielä tuolloin hyvin messuilla, toisin kuin nykyään. Itse muutos kaupankäyntikulttuuriin tuli tapahtumaan erittäin nopeasti muutaman seuraavan vuoden aikana. Minun etuna oli myös kunnollinen toiminnanohjausjärjestelmä. Olin ollut aikaisemmissa työpaikoissa paskojen toiminnanohjausjärjestelmien (VISMA, TISMA) kiduttamana ja päätin, että tämä asia pitää laittaa kuntoon. Kun asiakas tuli tiskille, pamautin saman tien tarjouksen nenän eteen ja sanoin, hinta on tuossa, pannaanko tilaukseen - ne oli ihan äimistyneitä, että eikö minun tarvitse odottaa viikkoa tarjousta. 

Alla kuva meidän ensimmäisestä venemessuosastosta 2016

Yksin ei ole hyvä olla. Olen aina ollut työhommissani avoin ja tiedän, että pienet firmat ei pärjää isojen puristussa ilman yhteistyötä. Venemessuilla meillä oli ritirinnan Eurosolarin Safiren, meidän ja Wallaksen osasto. Ensimmäisen messupäivän jälkeen otettiin tällainen kuva. Vasemmalta Ari-Jussi uunila (Roaming) Tero Reinola (t.Reinola) Mika Ylialho, Kari Rouvali (Safire) Timo Hoikkala (Eurosolar) Mika Vanhala (yrittäjä Oy esco AB) Pasi Alvemaa (wallas) Kari Reinola (T.Reinola) ja Matti

Työtä enemmän kuin laki sallii

Firma alkoi vetämään hyvin saman tien. Pidin kauppaa auki kolme päivää viikossa - maanantaista keskiviikkoon, torstain ja perjantain, ja usein lauantain asensin, viikonloppuna olin soittokeikoilla ja maanantaina sama uudestaan. Kulut oli kumminkin aika pienet kun toimitilatkin oli pienet ja pystyin pitämään monta vuotta kolmen viikon kesäloman keskellä kesää. Firman pistin vaan kylmästi kiinni.  

Firman toimitilat olivat käsittämättömän epäkäytännölliset. Ne sijaitsi hissin päässä toisessa kerroksessa. Siellä ei voinut huoltaa lämmittimiä, vaan ne joutui raahaamaan aina kotiin huoltoon ja kaikki tavara piti hissata ylös ja alas. Tässä sätkimme kumminkin kaksi vuottaa kimpassa Järvisen kanssa. Sain hetkeksi aikaa apua vanhalta työkaveriltani Iivarilta töihin,  ja meillä oli myös tovin Järvisen kanssa puolipäiväinen alihankkija Jari, joka teki molemmille firmoille hieman töitä. 

Muutto Vitikka 2:n


2017 muutimme naapuritaloon Vitikka 2:n jossa saimem hieman enemmän tilaa ja eritoten hyvää varstotilaa Dofast Logisticsilta. Ei sekään optimiratkaisu ollut, mutta siinä menimmekin sitten vuoteen 2021 saakka ja nämä olivat varmaan firman tuloksellisemmat vuodet. Toimitilat olivat ahtaat mutta riittivät juuri ja juuri. Mutta viimein lämmittimet voi huoltaa samassa paikassa missä on myymälä. Varastossa oli aina Rami ottamassa kahdeksasta eteenpäin kamaa vastaan. Miinuspuolena oli, että varasto meni neljältä kiinni emmekä saaneet enää sen jälkeen kamaa ulso vaikka varasto oli auki. 

Alla kuva Vitikasta, jonne olimme juuri muuttaneet. Tämä alkoi jo hieman näyttää enemmän kaupalta. 


Kesällä 2019 sain viimein pitkäaikaisen työntekijän riveihin Mikko Korpelan, joka on toiminut siitä saakka meillä myymälässä hoitaen arkirutiinit ja asiakaspalvelun, kun yrittäjä lentää paikasta toiseen. Alla kuva Latviasta, jossa olimme seminaarissa  syksyllä 2017. Vieressäni oleva kaveri on yli seitsemänkymppinen mies tehtaalta, joka oli suunnitellut lämmittimiä koko ikänsä. Yhteistä kieltä meillä ei ollut, mutta koko ilta vaihdettiin kuulumisi humalaisen huoltomiehen tulkatessa


Firma paisuu ja osastot kasvaa

Tässä ollaan jo 2019 venemessujen osastolla, ennen iloista korona-aikaa. Osastolla oli kokoa 80m2 ja tavaraa esillä laidasta laitaan. Keskellä sinisessä paidassa meidän yksi  monista super kesätyöntekijöistä Teo. Tässä vaiheessa John Nurminen Marine oli tehnyt exitit busineksesta ja perimme heidän vanhan messuosaston paikan, samoin ostin heidän jäämistöään messukaluston osalta ja saimme tehtyä paljon isompia osastoja. Tällöin teimme vielä yhteistyötä Garmin konsernin kanssa ja osastotkin olivat taktisesti sopivasti vierekkäin.

Tosissaan, mutta ei vakavasti

Meillä otetaan aina työt tosissaan ja etenkin Minun ja Karin motto on olla osastolla aina ensi minuutilta viimeiselle  sekunnille ilman luistelua, mutta ei se sitä tarkoita, että asiat tehdään liian vakavasti. Kuvassa 2019 uiva venenäyttely, jossa pidimme torstai-iltana jo perinteiseksi muodostuneen jaloviinatarjoilun näytteilleasettajille. Itse soittelin haitaria muulle kansalle.  Vasemmalla jallupikaria ojentelee Mikko. 

Jossain vaiheessa Caddy vaihtui Transsittiin, joita on nyt menossa alla kolmas samanlainen. Firman ensimmäinen huoltoauto viimein oikeissa väreissä ja teipeissä Esco auton edessä poseeraa Esko. Nuo muutamat vuodet meni kuin siivillä. Töitä oli niin paljon, että ei kaikkea ehdi edes ajattelemaan, eikä edes muista. Edustuksia tuli koko ajan lisää ja tuotevalikoima verkkokaupassa kasvoi tuhansiin. 

Ja sitten iski korona ja hulluus 2020

2020 kevään messut menivät huippuvireessä ja uutisia kiinasta kuului jostain kulkutaudista. Sitten se iski toden teolla maaliskuussa 2020. Korona. Tuo ihmeellinen aika, joka on kuin pahaa unta. Ensimmäiset viikot meni täydessä staasissa ja pelko perseessä, kunnes kaikki räjähti. Kaikki halusivat veneillä ja mökkeillä ja mitään tavaraa ei saanut mistään. Juuri koronan alussa meille tuli töihin uusi kaveri Mikko Sainio, joka olikin meillä seuraavat pari vuotta tärkeä voimavara. Mikko & Mikko duo paahtoi menemään ja lisänä meillä oli kesähessuna Lucas.

Tässä on pakko sanoa, että ihmiset menivät aivan sekaisin. Ne ei kertakaikkiaan voineet ymmärtää miksi emme "viitsi" toimittaa heidän jääkaappejaan ja perseenpöristimiään ja vain valehtelemme koko ajan toimitusaikoja. Todellisuus oli se, että tavaraa ei kertakaikkiaan saanut ja kaikki revittiin käsistä. Ihmisten ajatusmailma muuttui täysin absurdiksi ja liki apokalyptiseksi MINÄ MINÄ MINÄ ensin. Joskus jouduttiin selvittelemään ihan käsirysyä kun ihmiset taistelivat viimeisestä lataussäätimestä. Ihmiset vetäytyivät suojakuoreen omiin pesäkoloihinsa ja pleksilasien taakse. Meillä ei ollut siihen aikaa. Seuraavat kolme vuotta teimme töitä entistäkin enemmän. Se niinsanottu helppous kumminkin oli haastavaa kun tavaraa ei kumminkaan aina saanut kuten piti, jokainen keikka vaati tuplatyön. Asiakaaat kiukkusivat ja raivosivat kun eivät saaneet kamaaa ja samalla piti taiteilla kauppaa sillä mitä on. Tällaista hulluutta en ole ennen nähnyt. En edes uskalla kuvitella millaiseksi mailma menee siinä vaiheessa, kun täällä tulee oikea hätä. 

Ksäjuhlat 2020

Olen yrittänyt aina pitää pikkuisen jotain juhlaa jos vaan pystyy. Tässä olemme lähdössä kumiveneajelulle alkukesästä 2020. Yrittäjä Mikko S ja Mikko K puolisoineen. Veneajelu oli tuolloin "koronaturvallinen" tapa 


Messut peruttiin mitä tehdään?

Ei voi mitään, tehdään omat digitaliset messut. Nopeasti vaan oma kuvaustudio pystyyn ja lähetystä ilmoille. Meidän kuvaustudio oli hieman arkisempi takaapäin katsottuna. Tämä o yksi keino vaan tehdä jotain, kun mitään ei voinut tehdä. Osa toimittajista lähti hyvin mukaan tekemään meidän kanssa videoita. Laatu oli mitä amatööritasolla voi tulla, mutta jälkeen jäi hyviä videoita ja hyviä kokemuksia. 



Korona-aikana mikään ei mennyt koskaan kuten suunniteltiin. Messuja peruttiin siirrettiin ja väännettiin. Alla kuva FinnMetko messuilta, jossa olimme esittelemässä tuotteita liki tyhjälle kentälle. Kolme päivää sinnikkäästi olimme osastolla ja teimme mitä voimme. 

Mutta me ei Karin kansa jäädä koskaan tuleen makaamaan. Hoidamme olosuhteet kuntoon  ja teemme voitavamme. Jos ei kauppaa voi tehdä, tehdään jotain muuta. Tuollakin messuilla olimme edellisen kerran pirunmoisessa räntäsateessa kolme päviää likomärkänä ja päätimme että enää ei ikinä mennä Jämsänkoskelle seisomaan, ellei sieltä pääse paljun lämmittelemään. 

Kaikkea on tehtävä

Koskaan ei ole katsottu turhan tarkkaan sitä mitä tehdään ja mitä ei. Jos kaivinkoneesta on lämmitin rikki, niin mennään montun reunalle korjaamaan se. 

Kansainvälistymistä matkan varrella

Olen alusta asti pitänyt kiinni siitä, että meidän tuotteissa pitää olla reilu osuus sellaisia tuotteita, joita tuomme itse maahan ja teemme yhteistyötä suoraan valmistajien kanssa. Olen säännöllisesti käynyt messuilla mailmalla ja hakenut järjestelmällisesti ja rohkeasti uusia tuotteita ja edustuksia riveihimme. Näitä alkaakin olemaan jo aimo kattaus. Scout Antenna, Philippi, SATI, LCJ, Thermowell, Autoterm, TBS, SRNE, Seaflo, Refleks jne. Enemmänkin olisi varmaan ollut tulijoita, mutta kaikkea emme voi ottaa. Ala on hyvin pieni ja se, että olemme palkkaorjana tekemässä megakonsernien työtä ja myymässä heidän käkättimiään ei ole vain taloudellisesti kannattavaa. Suomen arvonlisävero on syksystä 2024 alkaen 5,5% korkeampi kuin esimerkiksi euroopan päämarkkinassa saksassa. Jas myymme tiukkaan kilpaillun tuotteen samaan hintaan, teemme sillä tuon verran vähemmän katetta. Sekoittamalla omaa tuotetta sekaan saadaan kokonaisuus paremmaksi. Useimmiten yhteistyön tekeminen suoraan pienien toimijoiden kanssa on hedelmällisempää ja tuotteet mielenkiintoisia.  Emme ole enää yksin täällä markkinassa, joten on pelattava koko euroopan laajuisella pelikentällä 

Hullut vuodet 2021 - 2022

Kuten kaikki muutkin , niin yrittäjän perheessä heräsi ajatus, että tarvitaan hieman lisää tilaa. Se lisätila löytyi Sundsbergistä vanhan remonttikuntoisen talon muodossa. Tämä talo tarjosi onneksi mahdollisuuksia ison konehallin ja runsaiden tilojen suhteen sekä iso tyhjä soraplaani suorastaan huusi toimintaa. Toki Kirkkonummen kunta kielsi kaiken toiminnan siellä, mutta se onkin asia erikseen.  Samaan aikaan kun kauppa kävi kuumana rakensi yrittäjä taloa. Elokuussa 2021 kaatui vielä ERP jonka johdosta päätettiin alkaa jumppaamaan uutta erppiä Odoon pohjalle. 

Samalla paisunut liiketoiminta alkoi häiritsemään kanssayrittäjien Fengshuita Vitikassa ja aloimme kiivaasti hakemaan uusia toimitiloja, jotka löytyivätkin nykyisestä paikasta Finnoonniitynkujalta. Saimme sovittua muuton elokuulle niin, että tulemme suoraan uivasta näyttelystä uusiin tiloihin. Vanha oli suhteellisen pimeä ja ahdas sekä hankalasti saavutettavissa ja uusi paikka suomenojalla oli meille täydellinen. Nyt kahden vuoden jälkeen voimme todeta tämän muuton onnistuneen täysin. 


Muutto iskee päälle 

Mikko muuttolaatikkopinon alla.  Aloimme myymään varastoa tyhjäksi jo alkukesästä mutta silti muutettavaa oli kymmenkunta jakeluautolastia. Käsittämätön suoritus oli, että myymälä oli kiinni vain kolme päivää koko tämän rumban aikana

Tyhjää täynnä 

Tästä se suunnilleen lähti. Tyhjä sali joka piti saada täyteen ja myymälä pyörimään. Kaikki tehtiin siinä samalla ohella kun yrittäjä teki taloa. Yhtäaikaa oli käynnissä valtava ERP projekti ja korona vielä kiivaimmillaan. 

Uusi konttori teipattuna

Tässä se on, ja olimme ja olemme ylpeitä siitä mitä on saatu aikaiseksi. Jos olisimme tienneet että muutto on vain alkusoittoa, tuskin ihan samanlailla olisimme riemuinneet. teippitukku.fi toteutti talon teippaukset ja tuli hyvän näköinen.

Messuilla  Jälleen

Mailma aukeni ja messut alkoi rullaamaan 2022. Karin kanssa jälleen lämmittimet levällään Finnmetkon kentällä. Pientä valoa koronavuosien jälkeen ihmisten tapaamisissa. 

Ja ei vain suomessa

Kun matkan varrella on avoin mieli, törmää mahtaviin ihmisiin. Tässä olemme pööpäilemässä Cannesin 2022 venenäyttelyssä varsinaissuomen telakkakeisari Antti Saarisalon kanssa (Ajolanranta)

Paikallismarkkinointia

uutta myymälää piti markkinoida tehokkaasti kaikin keinoin. Syksyllä 2022 Korpela istui kaupalla ja minä kiersin megafonin kanssa raotoja tarjoillen kahvia ja pullaa. Myymälä ei tietenkään lähtenyt lentäen liikkeelle

Jos ei ole budjettia...

... tehdään itse. Tässä ollaan tekemässä perus kuvia mainoksiin, jotka on aina tehty itse. Tämäkin kuva leikattiin sopivaksi muuhun käyttöön Alusta alkaen teimme paljon mainoksia printtiin, mutta nykyisin olemme jättäneet sen vähemmälle. Koko tuotanto on made by ourself

Puskamarkkinointia

Meillä ei koskaan ole ollut oikein vara ostaa "isolla rahalla" markkinointia vaan kaikki on tehty itse. Tässäkin kuva otettiin nopsaan ulkona huoltovaunua vasten ja pian siitä oli banneri verkossa. 

Esconet syntyy 2022

ERP järjestelmäuudistuksen yhteydessä tarvittiin tilapäinen domain jossa voidaan harjoitella uutta verkkokauppaa. Meidän heater.fi oli niin luiskalla, että siihen päin ei enää uskallut puhaltaakaan ja ehdotin, että tehdään uusi domain. Keksin nimen esconet.fi uimareissulla ja sehän oli vapaa. Nyt soppa oli vielä isompi. Esco, esconet, heater... Jos luulette että on helppoa vaihdella näitä lennossa, ei ole. Vielä tänäkin päivänä on sähköpostit muodossa heater.fi. esconet.fi oli kumminkin hyvä liikku ja aika selkeä. Nyt kun pestään tuo heater vielä pois, niin ollaan valmiit

Ystävien kesken

Aikaisemmin mainittu jaloviinatarjoilu uivassa näyttelyssä on jäänyt perinteeksi, Tässä näytteilleasettajailtaa vuodelta 2023. Meidän yritys aletaan tuntemaan ja tavat on tiedossa, niin teltta on täynnä väkeä H-Hetkellä. Perinteitä ei ole, jos niitä ei aleta joskus vaan tekemään perinteiksi.  

Keskity hyviin ihmisiin

Yhtiökumppanukset varsinaissuomesta Kari (Safire) ja Markus (Putte) Flinckman (HL-Metal) uivan osastolla 2023. Kenen kanssa voit sparrata parhaiten, on ne jotka on samassa tilanteessa.  Putte on tullut viimeaikoina mukaan meidän touhuihin venerantureiden muodossa. Jos joidenkin kanssa on hauska tehdä messuja niin näiden. 

Uusi Transitti

Puoli toista vuotta odotettu uusi auto saapui viimein meille 2023. TIlanne oli taloudellisesti tiukka ja mietin otanko koko autoa. Päätin kumminkin ottaa ja se oli hyvä ratkaisu. Toimiva pirssi kuljettaa työkalut ja ukot sinne minne tarvii. Kyljet teipattiin teippitukun toimesta yrittäjän näköiseksi. 

Valoja varjoja ja massiivisa ongelmia. 

Jos nyt positiivisesti ajatellaan, korona oli viimein ohi ja elämä oli palautunut semi normaaliksi. Miinuspuolelle lasketaankin sitten energiakriisi, korkopommi ja ukrainan sota. 

Lisätään siihen vielä kolminkertaiseksi paisunut ERP projekti, joka on maksanut tähän mennessä yhden - kahden vuoden liikevoiton verran ja siitä aiheutuneet käsittämättömät haasteet toimituksissa, tilauksissa, henkilökunnan opetelessa käyttämään uutta järjestelmää yhdistettynä hulluina laukkaaviin hintoihin. Ja tietenkin se, että olimme muuttaneet uusiin tiloihin ja kaikki ei olleet vielä paikallaan.

Jos voisin alkaa kirjoittamaan kaikki ne murheet mitä tuo järjestelmäuudistus meille aiheutti se artikkeli olisi toisen tällaisen mittainen, mutta sanotaanko näin, että ilman liki vuoden pitkäjänteistä omaehtoista työskentelyä asian eteen ja ongelmien ratkomista firma olisi voinut mennä nurin. 

Kesällä 2023 kauppa pysähtyi liki kokonaan ja lähdimme menemään persemäkeä kohti pimeyttä. Jouduin turvautumaan vuodenvaihteessa 2023-2024 lomautuksiin jotta firma saadaan pelastettua. Painoimme osapäiväsiellä viikolla joulu ja tammikuun ja joulunajan tein yksin. Palasimme helmikuussa täysimääräisenä helmikuun messuista eteenpäin tilanne taas alkoi oikenemaan ja mailma alkaa näyttämään valoisemmalta.  

Koko kesän, syksyn ja talven vain yritin ongelma kerrallaan pohtia miten firma saadaan oikaistua. Ei ole yksittäistä lääkettä siihen, miten saadaan monisyinen ongelma ratkaistua, on vain mennä syy kerrallaan eteenpäin. Pala kerrallaan on asiat saatu eteenpäin ja se on edellyttänyt siivoamista joka suhteessa ja toimintojen rationalisointia. Säästöjä joka puolella ja kipeitäkin siivoustoimia. Nousukautta on helppo painaa menemään, mutta hallitsepa lasku, se ei ole helppoa.  

Siihen on vain yksi keino. Tee, tee lisää, tee vielä enemmän, tee vaikka et jaksa, tee jaksamisen yli ja sen jälkeen. Pidä pää selvänä, äläkä kuuntele pessimistejä, tähtää tulevaan ja yritä, yritä vielä lisää.

Tällä hetkellä 2024 elokuussa olemme saaneet jälleen toiminnan vakautettua ja olemme pää reippaasti pinnalla. Se on vaatinut koko henkilökunnalta ponnisteluita asioiden saattamiseksi eteenpäin, ehkä liikaakin. Pienessä firmassa on pienen firman edut ja haitat, mutta sellaisen takuun on saanut, että tylsää ei ole koskaan, eikä kahta samanlaista päivää. Ajat on tällä hetkellä kovat ja konkurssien määrä hipoo suomessa ennätyslukemie valtionvelan ja työttömyyden kanssa, mutta emme ole antamassa periksi vaan suuntaamme luottavaisena kohti tulevaa. 

Ajatuksia yrittämisestä

 En ole mitenkään suuri filosofi misään asiassa. Enemmän tekijämiehiä, mutta tässä vuosien saatossa on joutunut opettelemaan tuntemaan itseänsä ja muita. Kuten olen moneen kertaan sanonut, hautautumalla yksin konttorille hinkkaamaan ja möyrimään ajatuksissaan olet äkkiä sivuraiteilla. Se ympäristö, sen ihmiset ja ympäristön havainnointi auttaa eteenpäin. Siksi olemme alusta alkaen olleet messuilla esillä paljon, olen käynyt messuilla paljon. Pyrin olemaan tapahtumissa ja juttelemaan ihmisten kanssa. Niin pysyy kartalla parhaiten. Pitää muistaa, että pahin kilpailijasikin on loppujen lopuksi vähän sinun yhteistyökumppani. Samalla tontilla tässä ollaan. 

  • Jos lähdet yrittäjäksi siksi, että haluat ansaita vain mahdollisimman paljon rahaa, et tule onnistumaan. Sinulla tulee olla palo tehdä asioita ja oma visio jota lähdet toteuttamaan. Kun onnistut tuon voiman valjastamaan oikein, sinulla on mahdollisuus menestyä. 
  • Älä kuuntele pessimistejä ja besserwissereitä. Aina on niitä jotka luulevat tietävänsä paremmin. Vain sinä tiedät miten sinulla ja firmalla menee ja vain toinen samassa asemassa ollut tietää miten pääset eteenpäin hankalastakin paikasta. 
  • Unohda energiasyöpöt ja aikarosvot. Mitä enemmän teet, ympärillä alkaa pyörimään niitä, jotka haluavat palan sinusta. Vedä raja siihen mitä annat isestäsi muille ja kenelle sitä annat. Keskity tekemiseesi ja keskity tekemään sitä hyvien ihmisten kanssa. 
  • Opi ja seuraa. Katso  mitä muut tekee ja ota opiksi. Ei välttämättä kannata kopioda vaan teet sen omalla tavallasi. Älä jää nukkumaan rattiin, äläkä koskaan ole tyytyväinen siihen että nyt on kaikki hyvin. Pian on kaikki huonosti kumminkin.  
  • Luota niihin jotka luottavat sinuun. Huomaat jossain vaiheessa, että ymmpärilläsi on ihmisiä joiden kanssa hommat sujuu paremmin kuin muilla. Et pysty kommunikoimaan määräänsä enempään vaan keskity niihin joiden kanssa homma toimii. 
  • Et ole yrittäjä, olet onnistuja ja mahdollistaja. Yrittäminen on vain yrittämistä, se ei takaa menestystä. Menestyminen tulee onnistumisesta ja mahdollistaa ihmisille työpaikkoja ja turvaa. 
  • Terveellinen epäluulo on viisautta. Siitä hetkestä alkaen kun avaat Y-Tunnuksen sinua aletaan vedättämään Luetelomediat kauppaavat markkinointipaketteja, jokaisella olisi hyvä juttu ja palvelus juuri sinulle kun vain vähän maksat. Ole tarkkana, koska pahin vedättäjä voi silti olla lähelläkin. 
  • Luota viimekädessä itseesi ja intuitioon. Silloin kun yrityksen suunta on sumussa ja tietäjien kuoro laulaa edessäsi, ota oma suunta mihin uskot ja lähde etenemään sitä kohti. 
  • "Ihmisten" mielestä yrittäjän pitäisi olla "yli ihminen" joka ei saa puuttua eikä sanoa mitenkään, vaikka hänen kimppuunsa hyökättäisiin henkilökohtaisesti, tai hänen yritystään morkattaisiin aiheetta. Ei, yrittäjän ei ole pakko niellä kaikkea paskaa. Jos sinua lyödään, lyö takaisin. 
  • Muista kumminkin kuka tuo rahan. Asiakkaat tuo rahan. Muista kumminkin  että aika on rahaa. Keskity siihen mikä tuottaa ja unohda tuottamaton. Karsi rohkeasti rönsyjä pois. 

Ihmisiä. 

Firman matkan varrelle on mahtunut paljon ihmisiä jotka ovat matkan varrella mahdollistaneet firman kasvun siihen mitä se on. Kasvu on ollut välillä radikaalia ja työ kovaa ja ymmärrettävistä syistä kaikki eivät ole jaksaneet ihan niin pitkään kuin toiset. Jokaista erikseen en ala kiittämään tässä mutta laitan alas kuvagallerian, osin satunnaisessa järjestyksessä joiden kanssa tätä hommaa on tehty. Jos joku jää mainitsematta, niin ei kannata ottaa henkilökohtaisesti. Jokainen ihminen muistetaan ja tätä tehdessä en löytänyt ihan kaikista kuviakaan. 

Vaimo, Jenni

Ilman vaimoa joka on jaksanut kaikki ne illat, kun mies on töissä päivät pääksyten, hoitaa perhettä ja taloa, ei tämä olisi ollut mahdollista. 

Jouko

Jouko on meidän korvaamaton apu ollut vuosikausia. Hän korjaa huoltaa säätää, tuo vie, jeesaa ja lämittää kaalilaatikkoa ja hapankaalta ja taas homma jatkuu. 

Mikko Korpela

Mikko on ollut nyt puolet firman historiasta töissä. Iso kiitos hänen työpanokselleen ja lehmän hermoille kestää tätä hullunmyllyä. Palkkaus tapahtui niin, että söimme lounaan jonka päätteeksi sanoin, että tule elokuussa hommiin. 

Mikko Sainio

Sainio oli meillä töissä 2020-2022 juuri hulluimmat koronan ja kasvun vuodet jolloin kaikki paisui kuin pullataikina. Sitkeästi hän opiskeli uusia asioita ja hoisi asennuksia ja myymälää ja välillä yksin koko kauppaa. 

Lucas

Lucas tuli meille armeijan jälkeen 2021 ja oli 2023 kesään saakka tilapäinen väliaikainen kesähessu juuri hulluimmat koronavuodet. Kilpapurjehdusura vei miehen mennessään mailman merille ja niin pitääkin kun kutsu käy. 

Topi

Topi on ollut alun perin mukana hommissa jo ihan firman alkuaikoina 2017 lisäilemässä tuotteita verkkoon ja puuhailemassa vaikka mitä. Muuttanut, tehnyt messuja pitänyt varastoa ja kaikkea mahdollista aina kun satutaan tarvimaan

Anna

Anna tuli meille talvella 2023 "asiainhoitajaksi" juuri pahimman rönsyilyn kiinni ottamiseen, kun ERP järjestelmä oli niin ja näin ja kaikki tavarat hukassa ... Hänen työpanoksellaan saatiin yksi kulma firmassa jälleen ojennukseen. Vuoden työpanos oli merkittävä firman kehityksessä 

Jenni

Jenni on ollut vasta alle puoli vuotta töissä meillä, mutta ammattilaisen ottein hän on ottanut tilanteen haltuun ja merkittävän kulman arkirutiinien pyörityksestä. 

Mika

Veistokoneen yrittäjä Mika jakoi seitsemän vuotta meidän kanssa toimitilat ja sitä ennen useamman vuoden ajan soiteltiin ja suunniteltiin firmahommia. Meillä on hieman erilaiset tavat tehdä liiketoimintaa, mutta molemmat oppi toisiltaan koko tämän ajan. 

Kim - Jan - Kari

Luetaan Vetus, Maritim Safire. Ilman näitä tavarantoimittajia ja miehiä ei oltaisi päästy pidemmälle. Kaikki ymmärtää sen, että yhteistyö on se, jolla hommat sujuu. Päämies ei koskaan katso asiakastaan alaspäin vaan on rinnalla tekemässä asioita. 

Timppa    

Sardiinipurkkia Amsterdamissa pitelevä Timppa Wihurilta on ollut mukana myöskin alkuajoista lähtien tekemässä yhteistyötä firmamme kanssa. Wihuri on merkittävä toimittaja meille ja vanhan perheyrityksen ottein homma sujuu, mutta ihmiset tekevät kumminkin kaupan.  

Pasi

Wallaksen kanssa aloitettu yhteistyö jo ihan alkuaamenesta on ollut pääosin Pasin (keskellä) ansiota. Pasi on jaksanut pakertaa sen toista kymmentä vuotta meidän kanssa töitä. Kuva 2016 uivasta näyttelystä, jossa kolmisin Kari minä ja Pasi olimme vaakasuorassa sateessa neljä päivää näkemättä juuri asiakkaita. 

Kimmo

Kimmo on ollut myöskin liki alkuajoista asti hoitamassa myyntiämme Maritimille. Kaikki hoituu, kaikki järjestetään, kaiken voi aina hoitaa. 

Jarkko

Jarkko on ollut aivan alkuaamenesta mukana Furunon tuotteiden kanssa meidän mukana. Furuno on ollut aina suurin elektroniikkamerkkimme ja näytäisi vaan pitävän sitkeästi pintansa. Eritoten nyt kun firmatkin on vierekkäin. 

sisään Ajankohtaista
Oy Esco Ab 10 vuotta
Oy Esco Ab, Mika Vanhala 5 elokuuta, 2024
Kirjaudu sisään jättääksesi kommentin


EGIS mobile electronic tuotteet Oy Esco Ab:lle
Huippulaatua yhdysvalloista.

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.